Behandelingen

Cognitieve gedragstherapie

Bij Cognitieve gedragstherapie (CGT) gaan we er vanuit dat je gedachten, interpretaties, en je gedrag invloed hebben op hoe je je voelt. Uit onderzoek is bekend dat het uit de weg gaan van angstige zaken zoals bepaalde plekken die angst oproepen of situaties waarbij je voor jezelf moet opkomen, de angst eerder zal vergroten dan verminderen. Wanneer je veel vanuit een negatieve irreële houding naar situaties kijkt, is de kans groter dat je somber, angstig of boos wordt. Tijdens de therapie gaan we samen op zoek naar een positieve reële benadering met gedachten die je daarbij kunnen helpen. We kijken samen naar het gedrag dat jou in de problemen brengt en leren je om anders te reageren in situaties die voor jou moeilijk zijn.

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Imaginaire exposure

Imaginaire exposure of ‘blootstelling’ betekent dat de therapeut je stimuleert om nare herinneringen aan de schokkende gebeurtenis(sen) herhaaldelijk en langdurig te herbeleven.

Je bespreekt met de therapeut het hele verhaal van de schokkende gebeurtenis tot in detail en schrijft het eventueel op. Aan de hand van dit verhaal stelt de therapeut je in eerste instantie herhaaldelijk en langdurig bloot aan deze herinneringen. Regelmatige en langdurige blootstelling aan pijnlijke herinneringen leidt geleidelijk tot minder angst en tot bijstelling van onjuiste, ongelukkig makende gedachten over de schokkende gebeurtenis(sen). Wij gebruiken soms de term ‘uitdoving’ van de traumareacties. De behandeling wordt beeindigd wanneer dat punt bereikt is.

Wij werken uitsluitend met zeer ervaren professionals die altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op gebied van behandelingen. We werken uitsluitend met behandelmethoden die wetenschappelijk bewezen effectief zijn en aansluiten bij de Nederlandse richtlijnen.